Подземните градове

Хората обичат да строят градове, които да достигат до небето. Но за защита или просто защото могат, те също са създали и подземни градове и такива вкопани в планините.

Ето и някои от тях:

Петра – Построен през 2-ри век от набатеянци (древен народ, населявал северна Арабия и Сирия). Този огромен манастир е само част от стотици жилища, издълбани в скалите.

Пещерното село Барри. Това е подземно селище в южната част на Франция, където хората са живеели в продължение на хиляди години. жилищата са издълбани в хълм с изглед Рона, Франция. Някои от резбите в района изглеждат направо зловещо, но други са просто врати и прозорци  в домовете, които се простират в уютни пещери.

Мус Джоу – Под улиците на Саскачеван, Канада дебне широка мрежа от тунели, използвани някога за магазини, фабрики, домове и скривалища. Легендите разказват, че Ал Капоне ги използвал за контрабанда и че китайските нелегални имигранти са живели и работили там през деветнайсети и началото на двайсети век.

Монреал – свързан към метростанции и търговски квартали, „подземният град“ на Монреал, или Ресо, може да се похвали с 20 мили тунели, което я прави най-голямата подобна инсталация в целия свят.

Деринкую – този древен турски град може да побере до 20 хил. души, достига до единайсет етажа под земята и е построен през 7-и – 8-и век от християнски селяни, които са се криели от преследване и разбойници. Централна Турция, известен като Кападокия, е пълна с подземни градове, защото вулканичната скала в региона е толкова мека, че хората могат да издълбават тунели бързо.

Планината Шайен – дом на Северноамериканската космическа командна отбрана (NORAD), този подземен град е построен под планината Шайен в Колорадо да предпази хиляди души от ядрена атака. Въпреки, че е била безопасна по време на Студената война, напредъкът във военните и по-специално ракетните технологии, прави мястото не толкова безопасно като преди. Така че NORAD е преместена, а градът е на път да се превърне в музей.

Подземният град в Пекин – Подобно на NORAD Подземният град в Пекин е построен по време на Студената война, за да се предпазят от ядрена атака. Сега по-голямата мрежа от тунели е превърната в туристическа атракция.

Портланд – В Портланд, Орегон, на западното крайбрежие на Съединените щати, има огромна мрежа от подземни тунели, бивши домове и предприятия. Мястото е било използвано почти изцяло за барове, преди и по време на сухия режим, и спечелва прякора "Шанхайски тунели".

За автора

Вашият коментар