Погледнете в небето! Това е птица, това е самолет…не това е кола!

Всеки път, когато попадна в задръстване си мечтая  за модерна летяща кола, с която да прескоча движението по улиците, тормозещи дори и малък град като Пловдив.

Компанията Terrafugi ще пусне на пазара за масова пореба своя уникален летящ автомобил съвсем скоро. До 2016 самолета-трансформърс, който ще струва 280 000 долара ще бъде достъпен, като над 100 бройки от модела Transition вече са поръчани за производство.

На земята, "летящата кола" може да прибира клилете си, благодарение на което ще се побира в обикновен гараж.  За да управлявате аеромобила,  трябва да имате лиценз за пилот, както и обикновена шофьорска книжка.

С пълен до горе резервоар,  колата може да измине 787 км във въздуха и 105 км на земята, а трансформацията между двете състояния би отнела само минутка. Когато разпери крилата си на макс, трансформърът може да  развие скорост от 185 км/ час.

Със сигурност идеята е много готина и сбъдва мечтите от фантазиите ни, но в действителност това ще е придобивка, достъпна за малцина. Един скъп проект, отнемащ много ресурси, предназначен да 'подразни' и възбуди нашите консуматорски импулси. Имайки предвид непрекъснато нарастващите цени на горивото и изчерпващите се земни ресурси, тази летяща джаджа някак не ми се вижда надежда. Но ще видим има още време.

До тогава едно е ясно: със сигурност ще се наложат сериозни промени в правилника за движение по пътищата.

За автора

Вашият коментар