Полицаи виждат през стени

Наскоро разработено хай-тек устройство ще позволява на полицаите да виждат през стени или да разпознаят заподозрени по образа им, съобщава Daily Mail. Невороятната технологична хрумка се монтира пред окото, като на практика ще даде на униформените неподозирани възможности.

Продуктът, наречен Golden-i е снабден с инфрачервени сензори, благодарение на които ще е възможно да се вижда през стени.

Той може да подава важна информация, без да е необходимо използването на ръцете, тъй като се подчинява на гласови команди и се води от движенията на главата. Специален дисплей ще улеснява служителите на реда при спецакциите им, като ще показва плановете на сградите, в които те ще проникват.

Системата идентифицира заподозрените, използвайки  биометрия и, освен това, дава възможност за бърза проверка на автомобилните номера, когато попаднат в полезрението на полицай. Устройството отчита от разстояние основните жизнени показатели и бързо може да констатира настъпила смърт.

Хай-тек уредът е дело на американската компания Kopin Corporation и английската Ikanos Consulting. Той ще бъде пуснат във варианти за обслужване на огнеборците и за екипите на спешната медицинска помощ.

goldeni_q32011

 

Вашият коментар