Поседналият на хълма Буда

Буда Тиен Тан е най-високата в света статуя на седящ Буда. Тя се намира на остров Лантау (Хонконг). Построена е в двора на манастира По Лин, на възвишението Анпин Буда  и седи в поза лотос на върха на олтар.

Статуята, открита на  29-и декември 1993 е висока 34 метра , тежи 250 тона  и е най-високият  седнал Буда в света(поне до 2007-а). Посетителите трябва да се изкачат 240 стъпала, за да стигнат до  него.

Самият олтар е заобиколен от шест по-малки женски бронзови статуи, които изглеждат сякаш му предлагат цветя, тамян, лампа, мехлем, плодове. Това не е случайно, защото те всъщност му символично му подасят необходимите неща, за да влезе в нирвана, аименно любовта, морала, търпението, ревността, медитацията и мъдростта. Манастирът По Лин, в близост до седящият Буда също е толкова впечатляващ, що се отнася до архитектурна гледна точка.
 

Накратко за Будизма: това е единствената религия, която не е теистична, т. е. няма преклонение пред Бог. Буда  не е собствено име, а степен на духовно усъвършенстване и означава пробуден или достигнал просветление. Буда не е Бог – той всъщност е човек, учител. Будизмът не е точно религия, а е по-скоро философия за самоконтрол и овладяване на ума и емоциите,  постигане на духовен мир и мъдрост.

Вашият коментар