Разходка до „осмото чудо на света“

Храмът "Света София" в Инстанбул се счита за най-внушителният паметник на Византийското изкуство.  "Църквата на Божествената мъдрост" е истински шедьовър на величето и славата на Християнския запад и Ислямския изток. Тя може да бъде възприемана и като символ на хуманност тъй като тя  е служила както на Бог, така и на Аллах в продължение на  1400 години.

Сградата е толкова голяма, че буквално не се побира в обектива на фотоапарата ти, а  входната такса също не  й отстъпва по размер – цели 20 лири на човек. Добре де…определено си струва да влезеш, колкото и да е. Броят посетители на ден е над 10 000, а това прави 3,6 милиона годишно. Опашките от туристи стават огромни още рано сутринта, а проверките на входа са почти като на  на летище.

„Света София“ е осветена за пръв път през 360 година като катедрален храм на Константинополската патриаршия., а построяването й  е между 325 и 360г. при управлението на Констанс II. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до 1261 г.

 След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. тя е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция превръща сградата в музей. В продължение на хиляди години всеки владетел е оставил по нещо от себе си върху стените на храма и човек наистина затаява дъх, когато се вгледа в детайлите.

И до днес все още “Света София” е четвъртата по площ в света, от доста хора тя дори е наричано "Осмото чудо на света".

За автора

Вашият коментар