Рядка римска скулптура на орел е намерена в Лондон

Археолози проучвали строителна площадка на 16-етажен хотел в Лондон, когато откриват изключителна римска скулптура на орел, държащ превита змия в клюна си.

Изящно изваяната статуя е смятана от експертите като най-добрата скулптура от римо-британски художник, намирана някога в Лондон. Състоянието, в което се намира находката, е изключително запазено.  Детайли като раздвоеният език на змията и отделните пера на орела са все още ясно различими.

60-сантиметровата скулптура е изработена от вид варовик и датира от края първи или втори век след Христа. Най-вероятно тя е украсявала внушителен мавзолей, чийто основи са разкрити след разкопките. Тази теория се потвърждава от доброто състояние на скулптурата, което свидетелства за липса на атмосферни влияния върху нея, както и липсата на детайлност на гърба ѝ, което предполага, че е седяла в ниша.

Изображенията на орли се намират в Римската империя като символ на сила и власт, но също са част от погребалната символика. Тя се разбира като борба на доброто – орелът, и злото – змията.

Всъщност първоначално археолозите са сметнали находката за викторианско градинско украшение, но се оказало далеч по-ценно.

Скулптурата е изложена в Музея на Лондон за следващите шест месеца.

Вашият коментар