Ще ми принтираш ли един шоколад?

Иновациите и новите неща ме изумяват, да си призная направо ме плашат. Преди няколко седмици бе "разпечатан" първият 3D шоколад (за ядене). Това и разпечатването на още ястия струва скромните 125 000 долара на NASA. Скоро с „универсалния синтезатор за храна” ще може да се "приготвят" пържена риба, моркови, гъби, ябълки, макарони, кашкавал, домати, сосове и дори мляно кафе. Е, май шкембе чорбата няма да могат да я докарат, но ще им го простим.

Дали тази храна е  вкусна и балансирана, като е създадена на основата на няколко прахчета и пасти? Не знам. За мен е лудост, но да допуснем, че може да бъде от полза за изхранването на астронавтите по време на дълги космически мисии, когато те нямат достъп до традиционни ястия.

Водещият дизайнер на тази "храна" е Анджан Контрактър, който е убеден, че много скоро подобни принтери ще се появят в кухнята на всички домакинства. В магазините пък ще се продават специални касетки, със  срок на годност  30 години. Освен това изготвянето на тези касетки ще бъде по-евтино и лесно, отколкото продуктите да се получат по естествен път.

3dsss

Не ви ли звучи твърде "абстрактно"? За мен е пълна лудница, но твърдят, че вбъдеще използването на 3D принтерите ще се насочи към създаването на човешки органи за трансплантация. Да, звучи добре, защото донорството е крайно наложително, но няма ли да се превърнем в роботи?

 

Вашият коментар