Шведските меки…тротоари

Ако свързвате шведите само с тройки и водка, крайно време е да погледнете на тях през други очи, защото, оказва се, и те са хора, мислещи за себе си, за своята безопасност.

Една такава проява на грижа към човека се проявава в  желанието на шведите за намаляване до нула на смъртните случаи от трафика. Става дума за това, че  шведски учени са създали материал, с който да направят велосипедните алеи по-безопасни.

В шведския Кралския институт за технологии (KTH) изследователи под;агат на истинско изпитание своите мозъци, за да открият нова форма на асфалт, която има достатъчно висок коефициент на триене, за да намали риска от подхлъзване на велосипедите при накланяне и влизане в завой, но в същото време като възглавница обира вибрациите, ако колоездачът падне.

Както знаем, обикновеният асфалт използва натрошени камъни и битум – страничен продукт на петролната индустрия – като свързващо вещество. Изследователите от KTH обаче търсят правилната формула, с която да добавят в тази смес и рециклирана гума от стари автомобилни гуми, за да омекотят омекне сместа.

Началото започва с лабораторни изпитания, а след което следват истинските изпитания в пътни области, където е имало чести инциденти с велосипеди. Шведската пътна администрация обръща специално внимание на велосипедистите като една от транспортните групи, страдаща най-много от наранявания – повече от возещите се в автомобили, камиони или с обществен транспорт. В Швеция по 1500 велосипедисти влизат в болница всяка година заради сериозни наранявания.

Две шведки – учени и велосипедисти – работят по проекта: Аса Лаурел Лин и Вивека Ваклквист. Те се надяват да намерят формулата за „мекия“ асфалт, който също така да намалява износването на велосипедните гуми.

soft_sidewalks.jpg.662x0_q100_crop-scale

 

 

За автора

Вашият коментар