Сирни Заговезни – време за прошка

Днес българската православна църква почита празника Сирни заговезни. Според православния календар това e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е символ на морал и благородство, а само човек с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Последният ден преди Великия пост е "неделя на всеопрощението".

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.  Прието е да се извършва и обичаят хамкане. Хамкането представлява следният ритуал: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки, за да искат прошка и целуват ръка на домакините. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад човек от него.

Вашият коментар