Снежанка, четиридесетте дракона и седемте рицаря

„Снежанка и седемте джуджета” е немска народна приказна, публикувана за първи път от Братя Грим през 1812 г. Тя е разпространена в много и различни варианти из цяла Европа. В някои от тях става въпрос не за джуджета, а за разбойници, а  в албанската версия на приказката героинята живее с 40 дракона. Най-интересното е, че в поемата на Пушкин от 1883 г. джуджетата са заменени от седем рицари.

„Снежанка и седемте джуджета” е първият пълнометражен анимационен филм на „Дисни”. Той е първият въобще пълнометражен анимационен филм от САЩ, първият, който излиза със саундтрак, а Снежанка е първата главна героиня – принцеса на „Дисни”. Премиерата му е на днешната дата -21 декември през 1937.

Филмът „Снежанка и седемте джуджета” е отличен с почетен „Оскар”, като на „Дисни” връчват една статуетка с нормален размер и седем по-малки. Лентата заема първо място в класацията за десетте най-добри анимации на всички времена на Американския филмов институт, а анимационният филм е най-касовия рисуван филм на всички времена.

 

За автора

Вашият коментар