Срещата на ХХI век белязана със сърце

Петно с  формата на сърце се вижда от повърхността на Плутон

Пътуването на "Нови хоризонти" до Плутон продължи 9 години

Най-подробно изображение на планетата джудже Плутон, направено само преди часове, показва повърхността  на планета, върху която ясно се вижда петно с форма на сърце. Снимката е направена от космическия апарат "Нови хоризонти", който се доближи максимално днес до Плутон – на минималното разстояние от 12 500 км. от планетата-джудже.

Освен това от НАСА обявиха, че космическият апарат "Нови хоризонти"  е открил замръзнала вода на Плутон, по планините на планетата. Те уточниха, че не може да се каже дали тя е в големи количества, а до момента на повърхността на Плутон не са открити гейзери или замръзнали вулкани. Изненадваща за учените бе липсата  на  кратери.

Мисията на "Нови хоризонти" започна на 19 януари 2006 година. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, което съответства на 120 000 обиколки на Земята. 

Космическият апарат предаде и първите снимки на спътниците на Плутон – „Харон“ и „Мордор". Смята се, че ще са необходими още 16 месеца на сондата да предаде всичката информация, която е събрала по време на прелитането си покрай планетата.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено "срещата на ХХI век", а мисията продължава.

Космическата сонда ще се насочи към други обекти в Куйперовия пояс, като пециалистите се надяват да получат за тях нови данни и да разширят представите си за еволюцията на Слънчевата система.

За автора

Вашият коментар