Стена на Великите спортисти – Варна

Неправителствената организация „Възрожденци – Варна” стартира неотдавна новият си проект „Стена на Великите Спортисти”, в който имат за цел да изобразят 10 български национални и световни шампиони в различни спортове.

Първият велик спортист, изобразен на стената под Аспаруховия мост бе Дан Колов, а до следват Кубрат Пулев и Никола Петров. Върху проекта работят двама райтъри, които стоят в анонимност, но те са ентусиастите, работили върху предишният проект на „Възрожденци – Варна” – „Стената на Героите”.

Разкажете ни за старта на вашата организация, колко човека сте членове, как се сформирахте, какви идеи ви обединяват, какво успяхте да постигнете?

Събрахме се преди около 3-4 години. Ние сме група от фенове на различни футболни отбори, както и неполитически обвързани патриоти и националисти. При нас членуват хора от различни възрастови групи. Нямаме точна бройка на членовете, събираме се на определено място във Варна и всеки е добре дошъл при нас. Нямаме лидер, всички сме равни. Идеите, които ни обединяват са – обичта към Майка България, интересите към истинската българска история и желанието ни тя да стигне до все по-млади хора, за да разберат Те каква огромна роля има българската култура за днешната цивилизация.

 За тези няколко години организацията ни успя да сплоти в едно цяло фенове от различни отбори, които да действат задружно за България, вместо да се мразят помежду си. Успяхме също да създадем и превърнем в традиция едно шествие по случай рождението на великия Капитан Петко Войвода. Почетохме и паметта на нашите славни предци с изрисуване на малка част от тях по стените на град Варна, което ще е наша цел и занапред. Организирахме няколко протеста – За свободата на нашите несправедливо задържани моряци в Гърция, както и против незаконно съществуващите секти в България.

Когато стартирате дадена инициатива, трудно ли се намират средства и инвеститори за нея?

За съжаление е трудно. Средствата, които влагаме в нашите инициативи, поне за сега, са предимно наши, лични средства. Преди да започнем новата стена „Стена на Великите спортисти на България” изтеглихме кредит, с който закупихме фланелки и поставихме щампи с ликовете на Великите българи от първата ни инициатива. Целта беше (както и обявихме в страницата ни) да съберем средства за изрисуване на нова стена. Продадохме минимална бройка от тях, след което имаше страшно негативни коментари във вид, че се опитваме да печелим на гърба на творчеството си, след което подарихме всички останали тениски и изплатихме кредита си сами.

Разкажете ни за сегашният си проект „Стена на Великите спортисти”?

Райтърите, които ще участват са същите, както и от предната стена ( двама човека). Стената ще бъде спонсорирана отново от лични средства, до колкото можем да си го позволим, както и от случайни граждани, които пращат финансови средства по нашата банкова сметка. Стената се намира на Аспарухов мост, при влизане в квартал Аспарухово.

Цялото интервю с „Възрожденци-Варна” прочетете в Graffiti.bg

Вашият коментар