Светът на Aniventure Comic Con (СНИМКИ)

Светът на Aniventure Comic Con е шарен, изпълнен с неописуемо въображение. Фестивалът издига на пиедестал всичко, което не е действително. Всичко измислено от артистичните умове на хиляди творци от цял свят – от Азия, през Европа, до Съединените американски щати. Comic Con е реално място за нереални образи, нереални мечти, които се сбъдват в рамките на два дена. На Comic Con всеки може да се превърне в каквото си поиска – в любим персонаж от книга, предпочитан боец от игра, най-добрия герой от филм или най-плашещия злодей.

По време на цветния уикенд в Интер Експо Център хората се срещат с актьорите от любимите си сериали, запознават се отблизо с уменията на най-талантливите художници, състезават се в турнири и научават нови любопитни факти за различните култури. Тази година екипът на Media Café стана свидетел на лекции за японския бит, участва в работилница по хайку, разговаря с k-pop танцьори, докато носеше традиционни кимона, стреля с лък и учи бойни техники.

Запознахме се с актьорите от „Игра на тронове“ – Наталия Тена и Милтос Йеролему, както и с художника на сериала – Уилъм Симсън. Към тях се присъединиха още Девън Мъри от филмите за „Хари Потър“, Сам Джоунс, изиграл класическия супер герой на 90-те – Флаш Гордън, Джоди Лин О‘Кифи, художниците на Marvel, DC и „Семейство Симпсън“, косплей звезди от крайни дестинации на Земята, както и родни артисти като Мариан Вълев, Яна Маринова, Михаил Билалов, Александър Сано. На Кока Кола и Фанта зоната пък гостуваха най-популярните български влогъри за последните години, сред които Слави от The Clashers, Емил Конрад, Поли Недкова, Павел Колев, Стан, Моника и други.

Основната цел на фестивала е да развие комикс културата, японската култура и фентъзи жанра. Да дава поле за изява на всякакви видове изкуство и забавления, като бордови игри, уъркшопи и демонстрации. На LARP зоната освен средновековни боеве, се провеждат открити уроци и състезание за най-добър графит. Посетителите имат възможност да се включат и в разнообразни работилници, а тази година можеха да избират между писане на хайку, Pixel Art, сглобяне на Gundam модели, сухо иглонабиване на вълна (Фелтинг), оригами, Kiri-e и други.

Косплей конкурсите също се разделиха на няколко вида – аниме косплей, косплей от филми и сериали, а най-великата фантастика на всички времена „Междузвездни войни“ разполагаше със собствена зона и сцена. На същата се проведоха много интересни лекции, от сорта на кога и как започва американизирането на Япония, каква е разликата между България и Корея, бойна демонстрация по кендо, импро театър, японски марионетен театър и още. 

Накрая всичко завършва с награждаването на най-професионално изготвените косплеи и K-pop шоу, посветено на японските, корейските и китайските поп групи, отворили вратите на останалите континенти за азиатската музика. Истината е, че думите не стигат, за да опишем това преживяване. Докато не го посетите, няма да усетите магията, няма да събудите детето в себе си, което още е живо и само копнее да го разведем из този чуден свят.

Вашият коментар