ТОП 5 на най-интересните изоставени места в България (СНИМКИ)

Един млад фотограф обиколи България, за да покаже нейното по-различно лице

Когато стане въпрос за дестинации, обикновено сме свикнали да четем и узнаваме за интересни места, които са станали обект на интерес заради своите природни дадености или атрактивно историческо или археологическо минало (ВИЖ повече тук).

Настоящата класация обаче е доста по-различна, което я прави и изключително любопитна. Христо Узунов, млад журналист и фотограф, решава да обиколи България и да изследва и документира редица забравени от Бога места, капсулирали различните периоди от миналото във времето и пространството.

Резултатът се нарича „Изоставената България“, а голяма част от онова, което разкрива тя, със сигурност не сте виждали…

„Идеята е родена преди много години, но едва наскоро и половина я припознах като своя и започнах целенасочено да снимам изоставени места“, разказа ни Христо. Той изпитва влечение към подобни дестинации откакто се помни.

„Тайнствената тишина, странно изглеждащите предмети от миналото и контрастът между шумното съвремие и притихналите помещеиня на отминалите дни са като магнит за мен“, споделя фотографът.

До този момент той е успял да запечата на лента помещенията на 20 запустелисгради, като твърди, че постоянно изскачат нови и все по-интересни.

„Удивително е колко много изоставени сгради има на територията на такава малка страна като нашата“, споделя Христо.

Младият търсач на силни усещания не е бил възпрепятван при проникването на повечето от местата. Плановете му са били осуетени само веднъж. „Просто кучетата бяха шумни, а пазача – бдителен. Но обмислям друг начин да се върна там, така че предполагам, че няма да имам пропуск“.

Запитахме Христо за мнението му относно масовотоу нищоважане и небрежиране на соцпаметниците в България и дали смята, че превръщането им в туристически забележителности би могла да бъде една по-смислена алтернатива.

„Те не просто биха, а са туристически забележителности, заради които ежегодно голям брой чужденци, най-вече фотографи, посещават България. Визирам най-вече Бузлуджа, но и много други монументи, като паметника на Альоша в Пловдив или този на Българо-съветската дружба във Варна, които действат особено възбуждащо на западния турист. И затова смятам, че е изключително важно за България, като туристическа страна, вместо да пропилява ресурсите си, да инвестира в тях като просто ги приложи в правилната посока. И въобще това с опорочаването на някакъв паметник, от каквато и да било епоха,за мен е признак на болнав фанатизъм, проявен от хора, съществуващи на изключително ниско интелектуално ниво. Историята помни много случаи на опорочени и унищожени през вековете културни паметници, само защото са били чужди по някакъв начин за поругателите си. Да вземем най-лесния пример – Седемте чудеса на древния свят.

До наши дни са оцелели само египетските пирамиди. Представяте ли си колко ценни образци на изкуството и архитектурата са изгубени завинаги, само защото някой е решил, че не отговарят на неговите разбирания? Просто трябва да се научим на толерантност към сътвореното от хората, защото е по-велико от самите нас и ще ни надживее. Един ден, когато и последния човек изчезне, това ще е единственият знак, че някога сме съществували…“

Христо разказа за един интересен случай, в който с приятел снимал изоставен дом на миньора в бургаско селце. На тавана младежите открили странен кашон, препълнен с някакви разноцветни бонбонки. Отначало двамата решили, че се натъкнали на склад за наркотици и решили да си плюят на петите преди да бъдат застреляни, но впоследствие се установило, че това били просто странни пластмасови пластини. Какво е предназначението им и от кого са оставени в това забравено от бога място, остава мистерия…

Колкото до истински зловещата история…

„Към 1 през нощта, в студена зимна вечер, се напъхахме в изоставена тютюнева фабрика в Източните Родопи. Огромни мрачни халета, притихнали в призрачно мълчание, а от санитарните помещения достигаше шума от капеща вода.

Кап… кап…

Кулминацията беше на последния етаж – влязохме в поредното хале, което имаше огромни прозорци с бели завеси, и разбира се, стъклата бяха счупени. Парцаливите пердета просто се рееха, огрявани от лунната светлина. Изключихме челниците, за да усетим момента и точно тогава един отворен прозорец, няколко етажа по-надолу изтряска и започна леко да скърца. Тогава изпитахме страх, като във филм на ужасите, но не мога да кажа, че имаше дискомфорт, по-скоро усещането беше приятно по един извратен начин. Определено ми хареса!“

Ето и личният ТОП 5 на най-интересните изоставени места в България на Христо Узунов:

„Тютюневата фабрика в Източните Родопи – вече споменах за нея, но освен призрачната атмосфера, там имаше и толкова много соц артефакти – лозунги, пишещи машини, черно-бели снимки на работниците… Все едно бяхме попаднали в 80-те години.“

Кравеферма и цех за лагери, пак в Родопите. Там атмосферата пък беше, като от някоя постапокалиптична FPS игра за зомбита. През цялото време се оглеждаш за нещо уродливо.

Железопътният завод срещу Централна гара в София – историческо място с изключително красива архитектура. Там е произведен първият български локомотив.

Бузлуджа – Дом-паметникът на БКП, не просто е изоставена сграда, това като забравен храм на чужда цивилизация. През цялото време докато обикаляш из кръглата зала с чука и сърпа или пък катериш половин час в мрака по стъпалата за да излезеш на върха на кулата с височината на 15-етажна сграда усещаш някакво тайнствено надчовешко присъствие. Страшно внушителен монумент и е много жалко, че оставен на произвола на съдбата.

Детска градина в Кърджали – интересна сграда, защото беше точно като моята детска градина и освен  из изоставените помещения, мрачните коридори на мазето, с разпилени по пода кукли, се разходих и из спомените от детството ми.

Снимки: Изоставената България

Вашият коментар