Уотсън и Крик откриват химичната структура на ДНК

На 28-и февруари през 1953-а година в университета Кеймбридж учените Джеймс Уотсън и Франсис Крик обявяват, че са определели двойната спирална структура на ДНК молекулата, съдържаща човешки гени.

Въпреки, че ДНК – съкратено от дезоксирибонуклеинова киселина – е била открита през 1869-а година, нейната решаваща роля при определянето на генетичното наследство не е доказана до 1943-а. В началото на 50-те години на миналия век Уотсън и Крик са само двама от многото учени, работещи по установяването на структурата на ДНК. Калифорнийският химик Линус Паулинг предлага неправилен модел в началото на 1953-а, което провокира Уотсън и Крик да се опитат да го победят в собствената му игра. На сутринта на 28 февруари те са установили, че структурата на ДНК е двойна спирала полимер, или спирала на двете ДНК вериги, всяка от които съдържа дълга верига от мономерни нуклеотиди, навита около всеки друг. Според техните констатации, ДНК се реплицира чрез разделяне на отделни нишки, всяка от които се превръщат в шаблона за нова двойна спирала.

Откритието на Уотсън и Крик е обявено официално на 25-и април 1953-а година, след публикуването му в априлското издание на списание Nature. Статията представлява революция за изучаващите биология и медицина. Сред събитията, които последват директно от нея са пренатално изследване за болестта на гени; генно инженерство на храни; възможността за идентифициране на човешки останки; рационалното проектиране и лечение на заболявания като СПИН и точното тестване на веществени доказателства, използвани за обвиняване или оневиняване на престъпници.

Спор възниква около принадлежността на откритието на Уотсън и Крик, тъй като друг ДНК изследовател Морис Уилкинс, показва на Уотсън рентгенова снимка, направена от колежката му Розалинд Франклин, точно преди той и Крик да направят прочутото си откритие. През 1962-а година, когато те печелят Нобелова награда, я споделят с Уилкинс. Франклин, която починала през 1958-а година от рак на яйчниците, и по този начин е било невъзможно да получи награда, никога не узнала за ролята на своята снимка в историческото откритие.

За автора

Вашият коментар