Виртуозната цигуларка Мидори свири на недоносените бебета в АГ „Селена”

Световноизвестната цигуларка Мидори Гото посети най-малките пациенти в АГ болница „Селена” в празничния Ден на българската просвета и култура. Цигуларката, която развива мащабна благотворителна дейност и изнася концерти на деца в различни училища, болници и институции за хора със специфични потребности по целия свят, свири в отделението по неонатология на пловдивската клиника.

С произведения на Моцарт и Бах тя даде своята помощ за възстановяването на недоносените деца с чудодейната сила на музиката, изразена чрез нейния гениален талант. Мидори се спря до всеки кувьоз в отделението, където в момента са настанени три от най-малките пациенти на болницата – бебета с тегло 600 гр., 700 гр. и 900 гр. Звуците на цигулката й подействаха магически и бебешкият плач в неонатологията замлъкна.

Дамата е сред най-големите цигуларки на нашето време.

Мидори става популярна едва 11-годишна, когато е забелязана от диригента Зубин Мета. Той я кани да участва в ежегодния новогодишен концерт на Нюйоркската филхармония и така дава летящ старт на кариерата й.

Освен като изключителен майстор на цигулката, американката е известна и със социалната си дейност.   

Мидори е назначена за Посланик на мира от генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун. През 1992 година тя създава организацията „Мидори и приятели”, заради съкращения на средства за образование по изкуства в държавните училища в Ню Йорк. Посещава лично бедни квартали и създава програма, която развива креативността на младите хора, тяхното въображение, любов към музиката и жажда за владеене на инструмента все по-добре и все по-дълбоко. Програмата работи успешно от 25 години. Нейни партньори са 40 училища, а участвалите деца над 250 000.

Мидори отделя 50 000 долара, които печели от престижната награда „Ейвъри Фишер” и през 2003 година създава организацията „Партньори в изпълнението”. С нея подпомага камерната музика в малки общности извън радиуса и без финансовия ресурс на големите градски центрове. Това е неправителствена организация с цел стимулиране интереса към класиката и осигуряване на необходимите средства и публика за популяризиране на камерната музика

През 2004 година Мидори слага начало на инициативата „Оркестрова резиденция”. С нея тя подпомага младежките оркестри в САЩ.

„Споделяне на музика” е организация, започнала дейност в Япония като клон на „Мидори и приятели”. През 2002 година тя е регистрирана като неправителствена организация в Токио. Мидори мечтае японските деца да се докоснат до класическата и традиционна японска музика от най-високо ниво. Тя, заедно с други изпълнители изнасят концерти на деца в различни училища, болници и институции за хора със специфични потребности. „Споделяне на музика” повишава културното съзнание на хората, вдъхновява децата да обикнат и осъзнаят силата на живото изпълнение. 

Вашият коментар