За Nasimo, street art-a и скъпоценните камъни

Ето ви една малка загадка – слабичък, скромен, усмихнат и умен. Рисува котки и любов, политици и Бог. Искат го в Канада и къде ли не – той избира Бг и Черно море! Що е то? Ако отговорът ви е Nasimo, Naste, Ernaste Nasimo или най-добрият графити райтър (художник у нас), значи сте познали. Въпреки, че последният отговор е въпрос на лично мнение (което и аз споделям).
И дори да не сте чували това име, не си мислете, че всъщност не познавате Nasimo. Сигурна съм, че, където и да сте били и, от който и град да сте, сте виждали нещата му по стените…просто без да си давате сметка, че са негово дело. Ще ви подскажа мъничко – рисунката на Иисус Христос на една от подпорните стени в малкия тунел на бул. България, проектът Lov You, различни графити в няколко морски града, тениски, шаблончета по стените. Вижте малко повече информация в сайта.
 
 
А в случай, че това не ви стига, можете да посетите и най-новата му изложба V.I.T.R.I.O.L.. Тя беше открита на 9 март. Аз от много време не бях виждала толкова млади хора на едно място, което да не е концерт или парти, а експозиция. Най-чудесното беше неофициалната, ненатрапчива обстановка – посетители със суичъри, широки *фънки* дънки; посетите ли на 2г., 12г., 20г., 40г.; посетители с гаджета си, с приятелите си, с децата си; посетители клошари. За да влезеш в гелерията, ти бяха нужни няколко минути, заради големия наплив, но е показателно, че никой не си тръгна без да е прекрачил прага й. За награда гостите можеха да опитат вкусни нетрадиционни хапванки или да получат различни подаръци като плакат или книжка. А индийската музика за фон придаваше онази магичност, която чудесно пасва на едно такова събитие.
 
Картините, многобройните посетители, атмосферата, авторът – отново Nasimo доказа, че, ако не е най-добрият в България, то със сигурност е в челната тройка. Изложбата му е се отличава с индивидуалното си присъствие, ясното си послание и влиза в категорията „you must see”, защото дава поглед към истинското съвременно изкуство у нас. Предупреждавам – снимките от експозицията са много по-готини на живо! За да се „докоснете” до тях – просто направете една малка разходка из софийските улици до ул. „Ангел Кънчев” N1, „Gallery 1908”. Експозицията е отворена до 24 март, а не до 25, както пише на плаката.
 
 
За финал ви оставям с думите на самия Nasimo относно V.I.T.R.I.O.N.:
 
„Често се чудя слепи ли сме или просто материалното е толкова силно, че загубваме представата за себе си, за същността си… Как така толкова много години оставаме слепи за истината заблудени от реклами, излъскани витрини, изкуствени усмивки, празните обещания на политиците, дебело напудрените . PSD красавици…
 
Истината е непрестанно пред нас и неуморно се опитва да ни събуди…Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem.
 
Изучи вътрешността си и ще откриеш скрития скъпоценен камък
 
Бог да ви благослови!

Вашият коментар