Затворници от пловдивския затвор станахa актьори в „Рейс“ (СНИМКИ)

Театралната постановка "Рейс", по Станислав Стратиев, се игра миналата седмица в Пловдивския затвор.

Специален подбор от над 20 затворници, лишени от свобода, се включиха в поредната кампания за ангажирането им в социални дейности.

Над 80 зрители пък успяха да видят играта им, като сред тях имаше затворници, представители на затвор Пловдив, както и специалисти.

"Рейс", по Станислав Стратиев, играха миналата седмица група затворници от Пловдивския затвор. Групата, която наброяваше над 20 души, първоначално обаче бе редуцирана до точно 9 човека, а екип на mediacafe.bg успя да стане част от представянето на театралната постановка. Ролите в постановката „Рейс“, която те поставиха, бяха точно толкова колкото и броя на "актьорите", всички на  възраст от 21 до 67 години, голяма част от които за първи път се сблъскаха с театъра като изкуство. Оказа се, че те "лежат" за най-различни престъпления като кражби, разпостранение на упойващи вещества и много други.

В рамките на  22 сесии с режисьора Лилия Секова и психолога Емилия Крушков от Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, лишените от свобода се запознаха с театъра като изкуство, работиха върху уменията си за представяне пред публика и се научиха да работят  с художествен текст. 

 
 

Проекта „Умения за свобода“ се реализира, освен в България, и в още 7 държави в Европа – Белгия, Германия, Италия, Испания, Кипър, Полша, Турция. Целта му е да отговори на няколко специфични нужди сред затворниците като развитие на умения чрез артистични дейности, отбелязване на социалната работа, която артистичните организации извършват в пенитенциарните институции, създаване на иновативна мрежа, система от социално-икономическите агенти и обществени служби на пазара на труда, така че да се подобри пригодността за заетост на бивши затворници. 

Днес, в 28-те страни на ЕС, има около 650 000 затворници. Само 1 от 5 от тях се занимава с някакъв вид дейност и само 3% от тях работят за външни лица. Тръгвайки от тези цифри и от осъзнаването, че в цяла Европа вече е съвсем обичайно да се прилагат творчески (и по-специално театрални) дейности в пенитенциарните институции, за да се подпомогнат лишените от свобода в техния процес на рехабилитация, работата по проекта адресира липсата на структурирани модели за валидиране и сертифициране на хоризонтални и специфични умения, които могат да бъдат придобити чрез такива дейности и които биха могли да бъдат полезни при излизане от затвора.

По изискване на пловдивския затвор снимки не могат да бъдат разпространявани!

За автора

Вашият коментар