Зеленчук ли е пицата?

Националният закон за училищните обеди в САЩ е едно от онези решения, което цели с един удар да удари поне два заека. От една страна се субсидират частично или напълно част от училищните обеди, като в същото време се регулират цените на някои стоки, изкупувайки фермерските излишъци. Под натиска на множество обществени организации и граждани и разбира се благодарение на създадени от самите тях регулации, министерството на земеделието на САЩ се оказва принудено да въведе и стандарти на предлаганите храни.
Е… имайки предвид силното влияние на лобитата в американската политическа система, здравословно надали е най-точната дума характеризираща училищните обеди.
Администрацията на Обама, напук на опитите за ограничаване на разходите, предложи нови стандарти за училищните програми. Така например, детските менюта трябваше да съдържат по-малко натрий и картофи, за сметка на повече пълнозърнести храни. Най-големият кошмар за бюджета и производителите на замразени храни се оказа решението на министерството на земеделието, половин чаша доматен сос да се равнява на половин чаша свежи зеленчуци. Толкова зеленчуци по закон трябва да присъстват в детското меню.
В края на 2011 г. Конгресът отхвърли предложените промени, по този начин запазвайки пържените картофки в менютата, както и регулацията две лъжици доматен сос да се равняват на половин чаша пресни зеленчуци. Така хем се спестяват средства за сметка на пресните зеленчуци, хем производителите на замразени храни могат да си отдъхнат.
Половин чаша доматен сос на ученик трудно би намерила приложение в училищните столове, но за сметка на това две лъжици са напълно достатъчни, за да се покрие пицата с тях. Ето ви и вкусно и здравословно ястие – пица с цяла порция зеленчуци. Следователно, според американските законодатели пицата е зеленчук. Факт е, че хранителните стойности на доматената паста не се отличават коренно от тези на пресните зеленчуци.
Дали обаче пресните зеленчуци се заливат обилно с натрий, сол и сухо сирене?
Автор: Votx.org
 
 

Вашият коментар