Зеленчук ли е сиренето?

Колегите от DailyMail направиха сензационно разкритие, според което британчета от начални училища не знаят почти нищо за храната, която поемат. Всяко трето анкетирано дете смята, че сиренето е зеленчук, а почти всяко пето – че макароните са животински продукт или че рибените пръстчета всъщност са с пилешко месо.

Анкетата е направена от Британската фондация за хранене сред 27 500 деца в цялата страна. Резултатите показват, че много от тях пропускат закуската и прекалено малко ядат риба. Оказва се, че колкото по-големи стават децата, толкова по-рядко закусват.

Почти три четвърти от децата в началните училища и девет десети от по-големите знаят, че всеки трябва да яде поне пет порции плодове и зеленчуци дневно.

Две трети от малките и три четвърти от по-големите обаче са казали, че ядат по-малко. Цели 20 процента от анкетираните деца в началните училища са казали, че никога не са били във ферма.
"Това може би обяснява защо толкова много деца смятат, че пастата е продукт от животински произход", каза Рой Балам, който е сред авторите на проучването.

Ако това ще ги стопли, британците трябва да знаят, че има българчета, които смятат, че ягодите растат, само и единствено в магазините, а не в двора на село. Но пък такива нашенчета са единици, което може би трябва да ни прави горди.

Вашият коментар