Кадър от България сред победителите на World Press Photo Contest 2014

Снимката на африкански имигранти, вдигнали мобилните си телефони на брега на Джибути в търсене на евтин сигнал от оператор, спечели годишната награда на световния конкурс World Press Photo. 

Отличените бяха обявени в Амстердам в петък, а носител на голямата награда е американският фотограф Джон Сатнайер от агенция  VII Photo.

Силуетите на хората, опитващи се да уловят съседен сомалийски мобилен оператор за разговор с роднините у дома, са заснети в град Джибути – популярна транзитна точка за хиляди имигранти от Сомалия, Етиопия и Еритрея, тръгнали да търсят по-добър живот в Европа и Близкия изток. "Толкова много снимки показват имигрантите като окаяни хора, заслужаващи съжаление, докато този кадър съдържа не толкова романтика, колкото достойнство", коментира Сюзън Линфилд, член на международното жури. 

Според колегата й Джулиан Еделстийн, "тази снимка отваря дискусия за технологиите, глобализацията, миграцията, бедността, отчаянието, отчуждението, човечността". Кадърът бе публикуван в един от последните броеве на списание National Geographic.

Сред победителите има и кадър от България. Снимката, показваща в какви условия живеят сирийските бежанци, настанени във "Военна рампа", е на Алесандро Пенсо. Той работи за OnOff Picture, а кадърът е от края на ноември 2013г.

Вашият коментар