Бактерии-батерии!

Бактерии, които генерират чисто електричество от отпадъци е нещо, което не само че не е научна фантастика, ами феномен, койкто бързо се превръща в научен факт. Поне така твърдят  изследователи от  Великобритания.

Екип от Университета на Източна Англия вече е демонстрирал как може да „свърже“ бактерии директно към електроди, с което учените се приближават една идея по-близо до създаването на ефективни микробни горивни клетки, или „био-батерии“.

Опитите са публикувани в списание „Напредък на Националната академия на науките“, и дават подробности как протеините по повърхността на модифицирани морски бактерии, наречени Shewanella oneidensis, могат да произвеждат електрически ток чрез просто докосване до минерална повърхност. Това означава, че е възможно бактериите да лежат на повърхността на метал или минерал и да провеждат електрическа енергия през клетъчните си мембрани.

„Тези бактерии показват голям потенциал като микробни горивни клетки, при които електроенергията може да бъде получена чрез разграждането на домакински или селскостопански отпадъчни продукти“, казва ръководителят на изследването д-р Том Кларк.

За пореден път трябва да си признаем, че безкрайно малко познаваме тази прекрасна планета, нашият общ дом – Земята, която очевидно има решения за много от проблемите на човечеството. Единственото, което се иска от нас е да уважаваме повече онова, което ни дава природата , и разбира се да я пазим и възпитаваме в себе си усещането за безценността и неповторимостта на магията, наречена живот, във всичките му прояви.

plasma-bacteria-02-0412-vpsdx9-de

 

 

 

За автора

Вашият коментар