Борим сами рака?

Бомбастична новина можем да прочетем на страниците на британския в. „Дейли мейл“. То цитира мнението на група учени, според които човешкият организъм може да унищожи злокачествените тумори сам, без да са нужни лекарства.

Онколози от Пенсилванския университет в САЩ са идентифицирали молекулата TIC10, която активира протеин, който помага в борбата с болестта. Протеинът, наречен TRAIL, подкрепя имунната система в процеса на спиране на развитието на тумора. Тъй като TRAIL е част от имунната система, той не е токсичен като химио или радиотерапията. Протеинът действа по време на имунния контрол, когато имунната система търси раковите клетки.

Освен това, малкият размер на TIC10 позволява на молекулата да премине през кръвно мозъчната бариера, която разделя главната кръвоносна система от мозъка. Повечето лекарства не могат да го направят.

Засега молекулата е проверена при мишки, но учените не се съмняват, че тя функционира по същия начин при човека. В момента специалистите проучват и възможността за изкуствена версия на TRAIL.

dmail

 

За автора

Вашият коментар