Днешните герои в България

Децата са нашето бъдеще, нашата надежда! Чрез детските очи – две безкрайни вселени, ние се учим да прогледнем отново. А каква всъщност е реалността? Според доклада на Световната банка от 2001 година България беше обявена за страната с най – много деца в детски домове в цяла Европа. Над 30 000 деца живеят в тези институти.

Според изследването „Гласовете на младите” на УНИЦЕФ от 2004г. само 59% от българчетата се смятат за щастливи. Това е с 11% по-малко от останалите страни в преход и с 22% по-малко от западноевропейските.


Дом за деца „Олга Скобелева” Пловдив

Нека припомни, че през месец май 2010г. избухна пожар в едно от спалните отделения на дома. Само два дни след инцидента в Германия стартира мащабна дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на щетите. Благодарение на бързата реакция на един от основните споносори на дома „Мария Луиза“ – Дружеството за подпомагане на български домове за деца – Берлин ремонтът бе извършен изключително бързо. В противен случай той щеше да се забави с месеци, а може би с години.
Тогава може би и нашите три доброволки – Елина (Холандия),  Анастасия (Русия) и Александра (Румъния) нямаше да бъдат тук. Момичетата успяха да отделят от времето си и ни разказаха защо са избрали стаж в сферата на социалните дейности, какво мислят семействата им за това и как като цяло се гледа на доброволчеството в страните им.
Елина, Анастасия и Александра не са се познавали преди да пристигнат в Пловдив, но желанието им да работят с деца и да им подарят частица от себе си, ги сплотява и те без проблем работят в екип. И трите разказват, че не са преживели културен шок, пристигайки в България, което се дължи на реалистичните им очаквания и на топлото посрещане от колегите им от AIESEC Пловдив.
Година на доброволчеството

2011 година бе обявена за Европейска година на доброволчеството с идеята да се постави акцент върху огромното значение на работата на доброволческите организации. Тя е посветена на обмена на опит между държавите-членки, органите на местната и регионална власт и гражданското общество за извършването на доброволчество в Европейския съюз.

Защото заедно можем да помогнем на хората в неравностойно положение!
Приносът на доброволците олицетворява европейски ценности като толерантност, уважение и отговорност.
Стажовете, които AIESEC предоставя  са:

Професионални стажове
, при които на стажанта се предоставя заплата. Те са с продължителност над 3 месеца.

Социални стажове
, при които на стажанта се осигуряват храна и подслон, но не се заплаща. Социалните /доброволческите/ стажове в най-честия случай са в рамките на 6-8 седмици, но те могат да бъдат и по-дълги. Момичетата са се ориентирали в различни области – право, журналистика и психология, но си приличат по едно – обичат да работят с деца. Разказаха как чрез игри се опитват да развият въображението и креативността на децата. Дори са водили сладурите от дома на плаж, което е наистина специално преживяване за тях. Александра следва психология и сподели колко е интересно да прилага уменията си на практика.
Семействата на трите доброволки се гордеят с тях и ги подкрепят безрезервно. Част от приятелите им също са доброволци в други страни като Египет, Индия и др. За спомен Елина, Анастасия и Александра са направили клипче със снимки на децата от дома „Олга Скобелева”. А именно спомените от доброволческите лагери и обмени са като че ли най-важното, защото те са източник на знание и вдъхновение за цял живот.

Какво предстои за Пловдив вижте тук!

mediacafe.bg
– Анита Апостолова

За автора