До 2050-а година: 52 % от хората ще живеят в недостиг на вода

Около 1.6 милиарда души живеят в региони с недостиг на вода в момента, а през 2050г. изследователи очакват 5 млрд. (52 на сто) от световното население, което по прогнози тогава  ще бъде 9,7 милиарда души, да живеят във "водна криза".

Изменението на климата ще изиграе голяма роля за тази промяна, особено в развиващите се страни, които са по-уязвими. Очаква се те да се изправят най-сериозно пред тежестта на нарастващия недостиг на вода. Голяма част от тези региони вече са пред проблема- Индия, Северна Африка и Близкия изток. Както знаем, липсата на вода ограничава способността на земеделските стопани да произвеждат достатъчна и безопасна храна. 

"Недостигът на водни ресурси може да доведе до все повече конфликти в бъдеще. Увеличението на населението само ще задълбочи проблема. Същото важи и за климатичните проблеми. С ръста на глобалната икономика, ще се увеличава и нейната жажда. Много конфликти се очертават на хоризонта." – Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН.

Наскоро австралийски учени изкочиха с теорията за водните резерви под морското дъно, които са с обем, пет пъти по-голям от този на сладководните езера на планетата, и може да се окажат жизненоважни за бъдещите поколения. Тези "резерви" с вода биха могли да бъдат нашето спасение.

 

За автора

Вашият коментар