Голям страх е шубето

Федералната служба за разузнаване на Германия (BND) създава звено за борба с кибератаки. Отделът, който ще се състои от 130 служители, ще отговаря за защитата на ведомствата и промишлените предприятия на страната. Това е било заявено пред депутати от Бундестага от ръководителя на службата Герхард Шиндлер, съобщава Der Spiegel.

Шиндлер пояснява, че подразделението се създава, за да не се налага Федералната служба за разузнаване на Германия да плаща на хакери за тяхното съдействие или да поръчва експертизи в компании, разработващи софтуер. Ръководителят на разузнавателната служба добавил, че подходящи служители ще се набират и в университетите.
 
Шиндлер обрисувал драматична картина на заплахата от кибершпионаж, особено от страна на Китай. По оценки на BND, в Китай с атаки срещу високотехнологични чужди концерни се занимават около 6000 експерти, работещи в специално подразделение под шапката на Министерството на отбраната.

Като втората най-голяма заплаха Шиндлер е посочил Русия, която също е разработила агресивна киберстратегия. Там обаче, според ръководителя на BND, държавните хакери работят под прикритието на частни компании.

През последните няколко месеца BND регистрира от 3 до 5 атаки на ден срещу сървъри на различни федерални служби. Като правило целта на атаките е само събиране на информация, но Шиндлер предупреждава, че по-късно могат да последват кибератаки с цел изваждане от строя на цели компютърни мрежи.

 

За автора

Вашият коментар