Графити срещу бракониерството във Враца

Кампанията „Зелени калкани” отива във Враца

Кампанията “Зелени калкани” ще преобрази още една училищна стена научи mediacafe. Този път това ще се случи в град Враца до 1-ви август. Художниците ще са добре познатите на всички в сферата на графитите – 140ideas, които ще изрисуват с графит южната стена на СОУ “Отец Паисий” по екологична тема, пряко свързана с региона и по-конкретно карстовите комплекси, хищните птици и хищните бозайници около града.

Бракониерството и тровенето на хищните видове са основните проблеми в региона и именно те влияят пагубно на биологичното разнообразие тук. С други думи убийството на вълците, считани за заплаха от местните хора или за трофеи от бракониерите, възпрепятства изхранването на лешоядите и други видове птици и бозайници. Същият ефект има и нерегламентираното скално катерене, при което гнездящите в скалите видове биват умишлено или неволно наранявани, плашени или убивани.

Екипът на проекта “Зелени калкани” пристига във Враца, за да обърне внимание именно на тези проблеми със средствата на визуалното изкуство и насочвайки вниманието на най-малките жители на града и техните родители, които са отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата. 

В събота, 1 август, от 10 до 14 ч. ще се поставят последни щрихи на фасадата във Враца. Наред с това да видят новата стена на училището и процеса на рисуване децата и възрастните в града могат да се включат в поредица от игри, работилници за разпознаване на следи на бозайници, както и лекция, свързана с дивата природа и мястото на човека в нея. Местата в образователната програма за деца са ограничени.

Препоръчва се предварително записване на: greenmuralsproject@gmail.com (subject: Враца 2015). 

От 20 – 25 юли кампанията “Зелени калкани” се случи в София. Какво бе посланието на художниците в столицата, как изглежда то и как преминаха работилниците можете да разберете ТУК.

Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко-социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

През месеците юли и август ще бъдат изрисувани общо 5 училищни стени в 5 различни града в България, като техните местни жители – възрастни и деца – са поканени дау частват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това се случва в  София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград.

Още за графити на училищни стени може да видите ТУК.

Всичко на графитите в България ще намерите в graffiti.bg

Вашият коментар