Измислиха велосипед без верига

Какво нещо са южнокорейците! И те като повечкото източни народи се бътхят яко върху разни смайващи технологии и к’во ли още не. Така или иначе южнокорейски специалисти са конструирали велосипед без верига, който не цапа крачолите на задкормилното устройство, т.е – на велосипедиста.

Двуколесното обаче е оборудвано с високотехнологични джаджи, които му позволяват автоматична смяна на скоростите според трудността на терена. Колелото работи на следния принцип – когато се въртят педалите, се получава директно електрическа енергия, която зарежда литиев акумулатор. Той пък захранва двигателя на задното колело.

kolelo_bez_veriga

Велосипедисът-водач получава и информация за скорост, изминато разстояние, произведеното електричество и заряд на акумулатора. Това футуристично колело още не е официално оценено, но ще бъде пуснат в масово производство през 2013 г., съобщaват oт фирмата производител. Някои критици изтъкват факта, че новият продукт не е толкова ефективен, колкото традиционните колела с верига. Конструкторите обаче изтъкват не се трогват от подобно захапки и подчертват дебело, че велосипедът не е направен за постигане на състезателни скорости, а за чисто и екологично придвижване из града.

 

За автора

Вашият коментар