Японци спретват енергийно независима къща

Неведнъж сме коментирали, как японците се проявяват като едни различни хора, една нация, живееща сякаш в паралелен свят, в друга реалност. И в крайна сметка, ако се замислите си е точно така. Поредното доказателство в тази посока идва от двама японски учители.

Двойка учители от страната на изгряващото слънце е решила да си изгради екологична сглобяема къща, която да бъде изцяло енергийно самодостатъчна. Студиото Anderson Anderson Architecture пък е помогнало на тези находчиви хора да си позволи мечтания дом, изпълнявайки техните „зелени“ цели на етапи. Началото било една дървена конструкция с изглед към Кумамото.

Наречена „B House“, къща в Кумамото, Япония, започва с първоначална инвестиция от 154 000 долара, което е в долния спектър на местните цени на жилищата. Къщата е конструирана извън мястото на двамата учители и е доставена и сглобена на място. Това става през 2009 г. Всички ключови компоненти на устойчивия дизайн са взети предвид, включително оптимална слънчева ориентация, осигуряване на дневна светлина, слънчево засенчване, естествена вентилация.

После са добавени и „екстрите“ – водно отопление, захранвано от геотермална линия, мерки за по-нататъшно изграждане на зелен покрив заедно с покривни термални слънчеви панели и система за събиране на дъждовна вода. За строежа са използвани само най-здравословните материали. Всичко е построено така, че да гарантира, че домът ще окаже незначително въздействие върху околната среда, а външните градини са засадени с мисъл за пространството и спестяването на вода.

Поредният пример за това колко малко е нужно, за да живее човек в хармония със себе си и с природата, и в крайна сметка да е полезен за планетата като цяло. Едно действие, което  би било прекрасно, ако „повлече крак“, както казваме тук, в България.

 

house02

 

 

За автора

Вашият коментар