Кой е най-масовият народен празник в света?

На днешната дата през 1810 г се дава началото на ежегодния празник на бирата, известен днес като Октоберфест.

Октоберфест е най-масовият народен празник в света. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварници правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

За първи път Октоберфест се провежда на 12 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 г. градът решава Октоберфест да се провежда всяка година.

Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството.

В началните години на ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. празникът се осветява за първи път с електричество. През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби.

През XIX век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували.

През 2015-та година Октоберфест се проведе в периода 19.09 — 4.10

Вашият коментар