Oтбелязваме Деня на земята днес

Със залесяване и детски празници общините в Пловдивска област отбелязват Деня на Земята. Тазгодишното честване на Деня на Земята, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята, е посветено на 40–ата годишнина от първия 22 април. Международната мрежа тази година фокусира вниманието си върху кампанията „Зелена генерация”, като призовава международните и държавните институции, бизнеса и не правителствените организации, милионите хора по света да обмислят конкретни действия, с които всеки би могъл да допринесе за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата.

Общините в Пловдивска област отбелязват Деня на Земята със залесявания и детски празници. Всички училища на територията на община Асеновград засадиха в дворовете си дървета, храсти и цветя, осигурени от общината. В градската библиотека „Паисий Хилендарски“ бе открита фотоизложба „Земята е една за всички”, а в ОУ „Ангел Кънчев” в Асеновград – изложба от детски рисунки на тема „Опазване на околната среда”. Община Асеновград осигурява подаръци за децата. В община Куклен е организирано залесяване на околностите на града съвместно с ученици. В Раковски по централните улици са засадени червен канадски дъб, брези и липи, възстановена е растителността в градския парк, а в зелените центрове на трите квартала са изградени розариуми. Празникът, посветен на 22 април традиционно се организира в ОУ „Георги Бенковски” в Пловдив.

Денят започва с откриване на изложба на предмети, изработени от отпадни и природни материали. За по-малките ученици бе организирано рисуване на асфалт, а по-големите се включват в ревюто на маски и костюми, изработени от отпадни материали. На финала на празника собствениците на домашни любимци показват уменията им. Денят на Земята завършва с почистване на училищния двор. Под мотото „Зелена генерация” учениците от Професионалната гимназия по хранителни техники и технологии в Пловдив започна отбелязването на Деня на Земята още в края на март със засаждане на диви кестени и храсти в двора на гимназията. Днес учениците продължиха озеленяването на двора със засаждане на още храстова растителност и цветя. Във фоайето на гимназията бе открита изложба от плакати, колажи и рисунки по темата. Празникът ще бъде закрит с ученическа презентация „Природата и ние”. С няколко изложби – детски рисунки „Нашият общ дом – Земята”, експозиция от предмети, изработени от отпадъчни и природни материали и на хербарии, на информационни табла „Глобални екологични проблеми, биоразнообразие и климатични промени” и на домашни любимци бе открит Денят на Земята в ОУ „Душо Хаджидеков” в Пловдив. По време на празника се оформи и стена за послания от децата към света на възрастните под надслов „Една Земя – един Дом – едно Бъдеще. Да си подадем ръка!” В края на Деня на Земята ще бъдат прожектирани мултимедийни презентации и видеоклипове, изработени от учениците и посветени на проблемите на околната среда и съхраняване на биологичното разнообразие на планетата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mediacafe.bg

За автора