Отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия

Днес отбелязваме Международния  ден за защита на децата – жертви на агресия. Отбелязва се от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН, прието през 1982 г., по повод израелската бомбардировка през същата година над жилищни квартали на Бейрут, Ливан, при която загиват деца.

Децата са най-беззащитните човешки същества и като такива те са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата. Впоследствие това рефлектира върху обществото, защото децата могат да копират подобно поведение и от своя страна да се превърнат в насилници.

Децата копират поведението на родителите си. От нас зависи кой модел на поведение ще изберем и на какво ще научим децата си.

 Не е ново заключението,че децата копират поведението на родителите. Но ако днес са уплашени от това което правите, когато се сблъскат с живота те няма да могат да реагират по начин по различен от модела, който са наблюдавали. Агресията и насилието, вредните навици и зависимостите ще ги превърнат в хора, които със сигурност не искате те да бъдат нещастни.

Във видеото(по-долу), което ще гледате можете да не разпознаете себе си и своите постъпки, начин на мислене и действие. Виждайки себе си в тази светлина, замислете се  сериозно какво причиняватв на хората около вас и най – вече на вашите деца!

Разсъждавайки върху тези фундаментални истини родителите биха могли да променят модела, на който са били свидетели, да дадат един по-добър светоглед на децата си, една по-добра действителност. И тогава, когато имат избор за действие – първата мисъл, която премине през съзнанието им да е ”Детето ми гледа. Да му предам ли това поведение” и това би бил мощен индикатор за силата на дадено действие.

За автора

Вашият коментар