Пляс, пляс педалите – бразилско колело

Ако се появите на велосипед на работното си място в Сао Паоло, Бразилия, то вие ще получите награда за това, че ще оставили колата си вкъщи. Един бар, два ресторанта и сладкарски магазин предлагат почерпка за велосипедистите, които могат да избират между кафе, фреш или салата, съобщава блогът sedmastruna.blogspot.com.

Макар придвижването с велосипед из Сао Паоло да става все по-популярно, то все още не е масово явление. 11-милионният град се сдоби с първата си велоалея едва преди няколко години, а за мнозина карането на велосипеед е все още по-скоро забавление, отколкото начин за придвижване. Така или иначе, макар и бавничко този местен бизнес започва да кара все повече хора да се возят на велосипед.

Разбира се повечето фирми имат пред сградите и офисите си места за велосипеди. Практически местата, където човек може да си остави и заключи колелото се появяват първи, а чак по-късно бизнесът проумява, че може да подтикне любителите на велосипеда да го ползват, за да ходят на работа с него.

Дали тази програма би могла да помогне и на останалите градове за облекчаване на проблема с местата за паркиране, а?

Кафенета и други местни  бизнеси в бразилския град привличат все повече клиенти, които пристигат на две колела, всесто да се возят в колите си. Освен това, по този начин всеки колоездач, освен че ползва дивиденти, той  насочва вниманието на обществеността и към околната среда.

След като инфраструктурата на градовете, образно казано, се бори да сграбчи нуждата от алтернативен транспорт, то повече от логичен, но и риторичен е въпросът нужни ли са още творчески поощрения като това, за да разберем, че сме само една брънка от веригата на живота и че е крайно време да започнем да мислим за планетата и да се грижим за нея, така както се грижим за собствените си домове!?!

 

_119

За автора

Вашият коментар