Произведение на Илия Бешков изрисуваха на голяма стена в Плевен (СНИМКИ)

Графити артисти от 4 града на страната и двама гости интерпретираха рисунка на големия творец Илия Бешков върху 16-метрова стена в центъра на Плевен. Събитието бе част от проект „Пленера”, който се проведе за първа година. 

16-те артисти, които бяха от Варна, София, Пловдив, Велико Търново и двамата гости от Турция и Гърция, посетиха художествените галерии в града „Колекция Светлин Русев” и „Илия Бешков”, а вдъхновението за огромното “платно” ги намира само, информира сайта infopleven.com.

"Това е илюстрация на Бешков, изобразяваща дете с войнишки шлем, ботуши и меч", разказа Димитър Механджийски, едно от основните действащи лица сред графити артистите на Пленера.

„Много хубаво контрастират мекотата в рисунъка на детето и грубите военни доспехи. Това много ни хареса и решихме да го включим тук като една голяма основна фигура”, поясни известния пловдивчанин.

Символното значение на гълъбите и другите птици, родени от детското съзнание и излитащи на свобода, детските хартиени корабчета, параходчето, двете патенца, заобикалящи детето, са красноречиви за всеки наблюдател, а текстът „Мирът в пролетно време” не се нуждае от пояснение.

Оценявайки значението на творчеството му в национален мащаб и особеното му място в културната история на Плевен, младите автори единодушно избират темата на работата си. Засегнатата военна тематика, чрез дрехите на детето е символична препратка към всички битки от миналото на града.

ПОВЕЧЕ ЗА ГРАФИТИТЕ В БЪЛГАРИЯ И СЪБИТИЯТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В GRAFFITI.BG

Снимки: личен архив артисти и сайта infopleven.com

За автора

Вашият коментар