Red Bull напълни зала Академик за свое състезание със самолети

 

Квалификация Red Bull Paper Wings  в Пловдив се проведе тази седмица в зала „Академик“ пред десетки желаещи да се състезават в атрактивната надпревара за хвърляне на хартиени самолети. Финалистите, които ще мерят сили на 23-ти март са Илиян Почилиев (ПУ), който хвърли своята ракетка на почти 32 метра, председателят на СС на ПУ Самуил Цветков с почти 30 метра летеж на самолетчето си и Георги Няголов с 23 метра  (УХТ).

Във другата дисциплина на LONGEST AIRTIME за най-дълъг полет победители са Владимир Ласков (ТУ) с 6 секунден полет, както и Георги Шопов (ПУ) и Амир Камазауи (УХТ).

 

Red Bull Paper Wings е състезание от ’Студента за студента’. Провежда се за втори път в България , но за първи път има квалификация в Пловдив. Предстоят още 4 квалификации: една в Бургас на 15 март и цели 3 в София.

 

 

Всички победители от всички квалификации ще борят сили и умения за хвърляне на хартиеното си  самолетче на финала на 23 март, а от там двамата най – добри в двете дисциплини заминават на световният финал на Red Bull Paper Wings в ‘Залзбург в Хангар 7 ‘ – в началото на май – изцяло на разноските на Red Bull.

 

Класирани LARGEST DISTANCE Performance/Rang University
Илиян Почилиев 31.96 м ПУ
Самуил Цветков 29.63 м ПУ
Георги Няголов 23.12 м УХТ
Класирани LONGEST AIRTIME Performance/Rang
Владимир Ласков 6.00 сек Технически Университет – София, филиал Пловдив
Георги Шопов 4.90 сек ПУ
Амир Камазауи 4.85 сек

УХТ

 

 

Правила на състезанието

 

  • Самолетчетата могат да бъдат конструирани от един лист стандартна хартия А4, която се предоставя на място от организаторите
  • Самолетчето може да бъде оформено само чрез сгъване – без рязане, късане, лепене, телбод или други помощни материали
  • Самолетчетата се сгъват на място в указаното време преди официалните стартове и само от предоставената на място хартия
  • Самолетчето се хвърля от един участник, не се разрешава помощ от второ лице
  • Състезателят трябва да отбележи с химикал и молив върху самолетчето си своя стартов номер
  • Състезателят сам избира в коя част на състезателното пространство да изпълни хвърлянето (не е необходимо подравняване по стартова линия). При хвърлянето и двата крака на състезателят трябва да са на земята. Не се разрешава тичане за засилка или използване на рампа или друго помощно устройство.
  • Приземяване на самолетчето извън състезателното пространство е разрешено
  • Всеки състезател разполага с 2 опита като за всеки може да се използа различно самолетче.
  • За резултат се зачита по-добрият опит.
  • За начало на измерването се счита момента, в който самолетчето напусне ръката на състезателя. За финал на полета се счита първия момент, в който самолетчето докосне земята или друг обект.

 

Снимки – Мирослав Ангелов и mediacafe.bg

 

mediacafe.bg