Сметище се преобразява на природен резерват

Не знам дали някога сте попадали на сметище, ако не сте – трябва да видите едно такова чудовищно място! Не за друго, а за да осъзнаем как нашето съществуване вреди на планетата. И да се замислим, какво да променим за доброто на Земята – нашия общ дом.

По подобен начин, и то от доста години, депото за отпадъци „Mucking Marshes“ в Англия е „трън в очите“ на хората. Повече от половин век купчината боклук край устието на река Темза нараства в аритметична прогресия…

За щастие обаче, има хора, които истински ги боли за природата, наричат се природозащитници. Та те са впрегнали своите усилия да сменят пейзажа, както се казва. И са сполучили – мястото е просто неузнаваемо.

Миналата седмица известният естественик Сър Дейвид Атънбъро и членовете на Essex Wildlife Trust откриха официално „Thurrock Thameside Nature Park“ – 120 акра природен резерват с пасища, гори и блата, съградени на мястото на бившото депо.  И това не е всичко – резерватът ще бъде разширен, за да обхване допълнителни 725 дка през следващите години.

Пред Би Би Си директорът на тръста Джон Хол споделя как районът е станал неузнаваем, как ще продължава да се променя, давайки убежище на диви животни. Той добавя, че усилията са насочени още към създаването на влажни зони. Според него мястото ще бъде наситено с тучни пасища с много цветя, където ще се развиват и много видове насекоми.

Вече има доста различни биологични видове, които използват езерата, а птици населяват крайбрежната ивица, като цяло ще има нов прилив на живот в тази част от „Thurrock“.

Мнозина политици сочат проекта като показателен за това, че обществото все пак е в състояние „да почисти бъркотията от миналото да си осигури по-чисто, по-зелено бъдеще“. Остава ни надеждата това наистина да е така, и да стане начин на мислене на всяко човешко същество на тази планета.

 

Вашият коментар