До 10 000 долара на лято приходи за студент от бригада в САЩ

Първите пловдивчани вече с визи за Америка 2013, наплив за срещи с работодатели през февруари

Средно между 4000 и 6000 долара изкарва един студент, ако се запише за лятна бригада  в САЩ по програмата Work and Travel. Това информираха от пловдивския офис на най-голямата фирма за образование в чужбина – „Интеграл”. Ако студентът обаче реши да работи на повече места, тази сума може да достигне рекордните 10 000 -12 000 долара за четиримесечен труд. В нея влизат и размера на данъка, който всеки студент плаща директно от заплатата си в Америка, но може да му се възстанови веднага след като се прибере в България.

От 2010 гoдина „Интеграл” предлага услугата „Връщане на данъци” при пътуване на бригади в САЩ с възможно най-улеснена, кратка и ефективна процедура. За целта е необходимо след като се завърне от Америка студентът да се яви в офиса на фирмата с копия от паспорт, виза, социално осигурителната си карта и последния си чек. В зависимост от заработеното всеки пътувал получава между 600 и 1000 долара от възстановен данък.
 
Февруари и март са пикови за избор на добри работни оферти, тъй като това са месеците, в които щатски работодатели пристигат в България за лична среща с кандидатите, съобщава Весела Кутова от Интеграл-Пловдив. Тази година срещите ще се проведат на 8 и 14 февруари и 6 и 19 март в София. Въпреки, че няма определен краен срок за записване, консултантите съветват да не се чака последния момент, защото най-добрите оферти се заемат.
 
Първите пловдивски студенти са получили още в края на януари своите визи за САЩ, след като са се явили на интервю и са избрали работни оферти още миналата есен. Извън специалните срещи за намиране на работни оферти (Job Fairs), консултантите на Интеграл организират на студентите и интервюта по скайп с работодателите на партниращата си американска организация.
 
Сред най-нетърпеливите бяха студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Университета по хранителни технологии и двата икономически колежа в града. Конкуренция на българските кандидати от града на тепетата били и големия брой чуждестранни студенти от Молдова, Украйна и Турция, които също стягали куфарите за САЩ.
 
Поради големия наплив за Лято 2013 непрекъснато се договарят нови оферти, съобщава още Кутова. Традиционно предпочитани дестинации за работа са Източното крайбрежие – Кейп Код, Ню Йорк, Нантъкет, Мъртъл Бийч, Флорида, а от  Западното крайбрежие – Калифорния. През последните години голям е интереса към Аляска заради по-спокойния и по-евтин живот, което позволява студента да спести повече от спечеленото.
 
Цената на програмата е около 2000 долара и включва всички разходи по самолетен билет, осигурени работни оферти, разрешителни, такси и застраховки. Според консултантите банките вече предлагат специални кредити по програмата WAT, които са изключително достъпни и лесни за погасяване предвид, че няма студент, който да се е върнал без да е изкарал повече от разходите за престоя.
 
В програмата WAT може да участва всеки студент редовно обучение, на възраст между 18 и 28 години, владеещ говорим английски на средно ниво. Продължителността й е 4 месеца,  като след края на работния период участниците имат право на още един месец туристически престой за пътуване из САЩ.
 
Пред 5 години компания Интеграл учреди пълна  WAT стипендия на стойност над 2000 USD, предназначена за студенти без родители. Срокът за подаване на документи за стипендията е 29 март в офисите на компанията в страната. На кандидатите се прави тест се на английски език с отворени въпроси и събеседване.
 
Подробности за предстоящите срещи с американски работодатели в България, за стипендията, работните позиции и заплащането може да се намери на сайта на компанията на адрес: www.wat.integral.bg, а информация за записвания, скайп интервюта, лични срещи и подаване на документи на тел. 032/62-47-75, ул. Граф Игнатиев 1, гр. Пловдив.
 

jobs_usa

 

Първокурсничката Ирина Иванова от специалност „Информатика” на ПУ „Паисий Хилендарски” спечели електронен четец за книга от томболата на кампанията на Интеграл Ambition, която се през октомври 2012 сред първокурсниците на четири пловдивски университета.

 

winner_vladislav dinev_usa_student

Пловдивчанинът Владислав Динев е победител в националния конкурс на Интеграл „Най-забавна снимка от WAT, 2012”, след като снимката му събра най-много гласове във Фейсбук.

 

За автора

Вашият коментар