2 дни до фестивала на фолклорната носия „Жеравна 2016“

В петък в Жеравна се открива Деветият Фестивал на фолклорната носия

Очакваният тридневен скок назад във времето (19, 20 и 21 август) е доброволно откъсване от придобивките на съвременния живот и връщане към света на нашите прадеди. За девето поредно лято Жеравна ще събере хиляди почитатели на българския фолклор и традиции, спазили изричното условие за участие във фестивала – да са облечени в народна носия. Желателно – извадена от старите бабини ракли и изтупана от нафталина. Красивите празнични носии, свидно пазени от миналите поколения, са част от родовата памет и заслужават нов живот. Явно у нас хората го осъзнаха с времето и затова на всяко ново издание на фестивала виждаме все повече автентични старинни носии, изработени от умелите ръце на българката.

Все повече и повече стават и хората, до които не е достигнало такова наследство, но пък желанието им да имат своя българска носия е неустоимо. И след като вече са се сдобили с такава, стават редовни участници във фестивала. Сред тях са известни държавни мъже, политически и обществени фигури, хора на бизнеса, изкуството и спорта.

Сред специалните гости на "Жеравна 2016" е актьорът Бен Крос, изпълняващ ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер в новия спектакъл на ансамбъл "Българе" – "Осмото чудо". Домакините са му приготвили подарък по мярка – шопска носия като тази от картината на Мърквичка "Ръченица", на която художникът чех е нарисувал приятеля си ирландец как танцува ръченица. Спортната ни звезда Кубрат Пулев ще бъде в носия като на легендарния капитан Петко войвода, а Тервел Пулев си е избрал носия като на Хаджи Димитър.

След като миналото лято на фестивала писателят Антон Дончев получи отличието "Апостол на българщината", той вече е заклет почитател на родолюбивото събитие и със сигурност ще го видим там отново. И режисьорката Зорница София отново облича носия. След като успешно засне новия си филм за Румена войвода с локации именно в Жеравна и Сливен, този път тя ще доведе на фестивала и близките си.

Фестивалът е и място за войводска среща – много от войводите и четите от сдружение "Пазители на българщината" ще използват повода да се видят на войводска раздумка и споделят кой какво е свършил "на ползу роду", както и да попълнят състава на четите си с нови желаещи, преминали ред хайдушки изпитания на място. 

Една от фестивалните изненади е скритото имане на Вълчан войвода, което и тази година мало и голямо ще търси из Добромерица. Торбата с парите тежи доста и със сигурност някой ще си тръгне по-богат след това приключение.

Организаторите на фестивала – Фондация "Българе" и нейният председател Христо Димитров, марката "Бона Фиде", кметство Жеравна и община Котел очакват гостите в носии на 19, 20 и 21 август сред гората на Добромерица. Важно за всички е преди да тръгнат за Жеравна, добре да са се запознали със строгия фестивален правилник, който изключва допускането на много предмети от съвремието на фестивалната територия. Входът е общ за трите дни – 25 лева. Останалите без осигурена нощувка могат да опънат палатката си в безплатният палатков лагер или да посрещнат утрото край лагерния огън в компанията на стари и нови приятели. Повече подробности – на сайта на фестивала www.nosia.bg

Повече информация за фестивала може да намерите ТУК

  • СНИМКИ от фестивала през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та година на Мая Къркаличева вижте ТУК

За автора

Вашият коментар