70 от летящите грузинци на Сухишвили пристигат в България

Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили”, което стартира от 5 юни в София, а ден по-късно ще се представи и на Античния театър в Пловдив

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  – 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”.  

Класическата програма на най-добрият балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета – творческият гений – Илико Сухишвили – младши –  филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци.

Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени. 

Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите. 

За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии. 

Спектакълът в 120 минути е буря на сцената със съвършенство в танца с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца – кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.  

Датите за концертите са както следва – 5 юни София, 6 юни Пловдив,  8 юни Велико Търново,  9 юни Русе, 11 юни Варнаи 12 юни Бургас                                

Вашият коментар