Атрактивен парад приветства Айляка и превзема Главната в Пловдив

Над 200 участника на различна възраст ще преминат по Главната улица в Пловдив, облечени в изработени от самите тях костюми, маски и големи парадни кукли, вдъхновени от темата за Айляка

Парадът, който е един от артистичните акценти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще стартира на 4 май в 17:30 от площадчето при подлеза на Аптека Марица и ще премине по Малката Главна (ул. Райко Даскалов) през Джумаята, по Голямата Главна (ул. Княз Александър I), за да пристигне около 19:00 на площад Стефан Стамболов (пред Общината). Празникът ще продължи до 21:00 с представяне на участниците, музика на живо, оригинален интерактивен пърформанс – инсталация, в който ще могат да се включат всички присъстващи, както и много други изненади.

Участниците, сред които членове на колективи и състави към читалищата-партньори, ученици от ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, ОУ „Д-р Петър Берон“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, жители на града, участвали в отворените уъркшопи в подготовката на парада, ще дефилират, маскирани с изработени от самите тях или с тяхно участие маски и костюми. Ще има артисти на кокили, ръчно изработени парадни кукли и фигури с оригинална конструкция, много музика и атракциони. 

Айляк Парад е проект на Фондация “ЖАР театър-изкуство-култура”, който се осъществява  в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия; НЧ “Възраждане’1983” – Пловдив, НЧ “Младост’1983” – Пловдив, НЧ “П.Р.Славейков’1908” – Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет’1922” – Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров’1928” – Пловдив.

Вашият коментар