Датчанката Линда Дудек пред „Здравей, Здраве“: Пазете мозъка си (СНИМКИ и ВИДЕО)

Случвало ли ви се е да забравите нещо важно? Чувствали ли сте, че имате много физическа енергия, но психически сте уморени и нефункционални?

Често хората усещаме физическата умора на тялото си и го оставяме да почине, докато продължаваме да използваме мозъка си, без да се замисляме, че  като един от най-важните органи в тялото, той също се изморява.

През изминалия уикенд в Пловдив се проведе шестият градски фестивал „Здравей Здраве“, посветен изцялото на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти – физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Част от този фестивал бе и лекцията на датчанката Линда Дудек, озаглавена „Храна за шампиони – или как да си отгледаш супер мозък“.  

Линда е консултант по здравословно хранене и хармоничен начин на живот чрез функционална медицина и осъзнатост. В практиката си успешно третира дисбаланси на хормоните и мозъчната дейност на базата на балансиран хранителен режим, както и създава уникални здравословни режими за хранене на спортисти и хора с високо психическо натоварване. Линда Дудек е възпитаник на Проф. Оскар Умаро Кадоган, създател и преподавател в Института по функционална медицина в Копенхаген, Дания.

Като един от най-главните фактори, които Линда изтъкна в лекцията си за „Храна за шампиони“ мозъка ни да функционира добре е храната. Ето какво сподели тя:

Всички знаем, че храните, които консумираме, директно влияят върху човешкото тяло. Замисляли ли сте се обаче, че те оказват дори по-голямо въздействие върху функционирането на мозъка ни. Определени групи хранителни продукти имат мощно въздействие върху мозъчната енергия, способността за работа и настроението ни.

Не е много трудно да отсеем вредните от здравословните храни. Когато харесате даден продукт, просто го обърнете обратно и прочетете съдържанието му. Ако има неща, които не знаете какво представляват… то е ясно… не го купувайте.“

В лекцията си Линда Дудек обърна внимание на начините за лечение на дисбалансите в човешкия мозък за постигане на оптималната му функционалност и подобряване на личните рекорди независимо в коя област са те – спорт, работа, хоби, здраве, отношения.

Фокусът бе поставен на здравословното хранене на невроните, баланса на хормоните и невротрансмитерите, което води като резултат до повече лично щастие, подобряване на паметта, преодоляване на депресията и отчуждеността и различните пристрастявания. Линда подчерта:

Важно е да не допускаме възпаления в тялото си, защото те рефлектират върху лечебния процес на мозъка. Ако това се случи, трябва да се справим първо с него. Стресът е един от най-злокачествените „възпаления“ за телата ни. Той буквално открадва цялата енергия на тялото и не позволява на мозъка ни да се самолекува.

А колкото до мозъка ни, той е много егоистичен, приема цялата храна, която му даваме, а остатъците от него отиват за самолечение на останалите болки в тялото. При нормални условия мозъка ни използва 25% функционалност, а при стресови ситуации или дискомфорт, той използва 50 %. Това го увреща, натоварва и води до блокации. Не трябва да се допускат подобни ситуации, защото всички проблеми на мозъка, рефлектират в цялото тяло под формата на заболявания.“

Не е трудно да оценим важността на мозъка си и това да пестим нервите и стресът, които го нападат. Като една от най-важните части в тялото ни, той има нужда също от толкова внимание, колкото например отдаваме на перфектната си фигурата.

СНИМКИ от шестия фестивал за здраевто в Пловдив може да видите тук:

Вашият коментар