Есенният Панаир на занаятите – да запазим българските традиции (ВИДЕО и СНИМКИ)

С традиционно българско хоро на площада пред Римския стадион бе даден старта на Есенен панаир на занаятите

По цялото протежение на Малката главна над 70 български майстори – занаятчии разпънаха шатри, за да представят и демонстрират над 20 занаята, като металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклопис, свещолеене, шекерджийство, изработване на кукли от текстил, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа. Има и двама майстори от Сърбия и Македония, които показват изработване на накити. 

Длъжни сме да пазим българските традиции и култура, част от които са българските занаяти, защото това е нашият генетичен код в Обединена Европа и Обединени Балкани”, каза председателят за РЗК-Пловдив Тони Симидчиева.

На откриването бе показана и сребърната огърлица, изработена за 3 дни от 8 майстори от Пловдив, София, Сърбия, Македония и Германия. Балканската огърлица бе направена в ювелирната работилница на СУ „Никола Вапцаров”, а сглобяването й се състоя на Малката главна.

Преди старта на Есенния панаир на занаятите, с празнично шествие, започнало от площада пред Регионален Етнографски музей-Пловдив по калдъръма на Стария град -улица „Съборна”, занаятчиите слязоха на площад Римски стадион и оттам-до старата Узун Чаршия. Шествието бе предвождано от председателя на Регионалната Занаятчийска Камара-Пловдив Тони Симидчиева, директора на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански и служители на културния институт, като повечето бяха в традиционни народни носии.Дефилето бе съпроводено с български фолклор, а по-късно и с изпълнения на Духов оркестър-Пловдив.Участници, гости и организатори се събраха на площада на Римския стадион.

В ранния следобед пловдивчани и гости на града се включиха в Опознавателен тур „На гости на старите занаяти”.Сборният пункт бе пред църквата „Св.Св. Константин и Елена”, където събралите се бяха посрещнати от екскурзовод на ОИ „Старинен Пловдив”.Групата тръгна към Бакалова къща, където ги чакаше вълнуваща среща с опитни майстори.Колегите Елена Драмова и Стоян Маринов, работещи в едно от ателиетата, с радост посрещнаха всички и обясняваха тънкостите на занаятите, с които се занимават повече от 30 години.

„Моята работа е свързана с изработка на художествени тъкани.Използвам традиционните техники на работа, но с нова визия.Правя обредни кърпи, покривки, тишлайфери и шалове от памук, лен и коприна във цялата цветова гама.Влагам изцяло сърце и душа във всяко произведение”, сподели Елена Драмова.

„Занимавам се с изработване на накити от мъниста и направа на носии.Това е рядко срещан занаят.Изработвам традиционни накити от всички краища на България и най-вече авторски накити от мъниста.Те са в различна цветова гама, дизайн и визия. Обичам професията си, тя ми носи удовлетворение”, каза Стоян Маринов.

След посещението в Бакалова къща, групата се отправи към „Улицата на занаятите”- „Стръмна”.Гостите бяха посрещнати в една от работилниците – тази на Галина Тодорова. Тя се занимава от 7 години с керамика и изработване на сувенири от естествени материали.  

„Опитвам се да използвам различни естествени материали-кратуни, камъни, дървени лъжици, правя ги като фигури с народни носии от различни краища на страната.Всеки елемент от украсата на дървената лъжица носи в себе си определена символика. Винаги в нея трябва да има бобчета- символ на храната на масата, както и пендарче, синьо мънисто и червен конец против уроки и за късмет в къщата.Рисувам още върху керамични къщи с акрилни бои, отгоре ги лакирам, като стават типичните пловдивски възрожденски къщи”, разказа Галина Тодорова.

След края на Опознавателния тур, групата се присъедини към празничното шествие за официалното откриване на Есенния панаир на занаятите, който може да бъде разгледан до 24 септември 2017 г.

Вашият коментар