Фестивалът LUMMIX – светлинно изкуство, каквото Пловдив не е виждал

Светлинно шоу в крак със световните тенденции ще посрещне Пловдив през 2016-а година. Фестивалът LUMMIX е уникално за града ни събитие, което ще представи произведения на изкуството със светлина, създадени от съвременни артисти от целия свят, съобщи на специална пресконференция директорът на феста Емил Миразчиев. Новаторско за фестивала и заедно с основната цел на „Пловдив 2019“ е прякото участие на ромската общност в проекта. LUMMIX ще се проведе между 30 април и 2 май.

Първата част от фестивала, назована „Под светлините на прожекторите“, ще се проведе в ромската махала Столипиново. Светлинните арт инсталации там ще са създадени на база идеите на участници в работилница, която ще се проведе в квартала. Чрез светлина ще се предостави нов поглед върху ромската култура, като инсталациите ще са съчетани с ромска музика и танци. Социалното включване и предоставянето на достъп на ромското общество до културните процеси в Пловдив е в основата на програмата, с която градът ни спечели кандидатурата за Европейска столица на културата.

Във втората част от LUMMIX ще има изложба в Центърът за съвременно изкуство „Баня Старинна“, както и различни прояви в публична среда, създадени чрез енергоспестяващо осветление. Ще има арт-инсталации на открито, видео-арт, пърформънси с участието на гражданите, електронно парти и светлинно шоу. Във всички събития ще се включват както всички граждани на Пловдив, така и съвременни световни артисти.

Участието е на конкурсен принцип, като отворената покана вече е публикувана. Проекти се приемат до 30 януари, а детайли може да прочетете от този линк ТУК.

Вашият коментар