Истории за Пловдив и истории за Капана от покрива на писоарите (ВИДЕО)

Пловдив е изпреварил Париж в изграждането на първите писоари в града си. Пловдив е бил красив град с дух от Ориента, но няма ли опасност да загуби своята идентичност, ако се влияе твърде много от Западна Европа? Как един фестивал променя визията на хората за града им или какво лице показва той на туристите?

Темите са от третото събитие, част от One Architecture Week – At Home He’s A Tourist, което Гавин Крубър и Ребека Ъчил – или Experience Economies организираха из града. Те се опитаха да разберат именно защо има фестивали, какво виждат местните – или гостите – по време на един фестивал, какъв град всъщност изграждат фестивалите по време на случването им.

И трите събития бяха нестандартни срещи на специалисти по определена тема и публика, необичайни акции в публични пространстрва. В срядата на OAW Гавин и Ребека събраха пловдивчани и гостите на фестивала на стълбите зад Джумаята, където историкът Емил Джасим и главният редактор на Медиакафе Теодор Караколев коментираха каква история носи архитектурата, дали хората могат да усетят духа на различните сгради, само преминавайки покрай тях, какво да правим със старите си паметници и дали необитаемите сгради всъщност са един вид паметници на определена епоха.

Второто събитие се проведе в дома на директора на One Architecture Week Любо Георгиев, където артистът Иван Мудов посрещна всички пловдивчани с вход от 2 лева. „Гостите“ на Пловдив, т.е. туристите, влизаха безплатно на събитието. Целта бе шеговито да се покаже, че всъщност пловдвичани ще платим удоволствието да бъдем „Европейска столица на културата“, докато всички останали туристи ще се наслаждават безплатно на годината. Парите все пак после бяха върнати. В дома на Любо Георгиев кураторът на OAW Христо Станкушев и директорът на Нощта на музеите и галериите Виктор Янков коментираха целта да има фестивали, как се изгражда публика и как изглеждат градовете по време на събитията.

Третото събитие бе в съботната вечер и включваше литературно четене по „пловдивски“ и „капански“ теми от Неда Генова и Манол Пейков. Те четоха от покрива на писоарите на улица „Железарска“, прекъсвани от музика и бийтбокс.

Кратък трейлър от последното събитие може да видите тук:

Вашият коментар