Кукери гонят злите сили в Коматево на Сирни Заговезни (СНИМКИ и ВИДЕО)

На днешния ден искаме и даваме прошка

По традиция в пловдивския квартал Коматево кукери гонят злите сили

На 18 февруари тази година православните християни празнуват големия църковен празник Неделя Сиропуста, наричан още Сирни Заговезни или Прошка. Празникът е плаващ и се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. От утре започват Великите пости.

На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

По традиция в пловдивския квартал Коматево и тази година от ранни зори младежи и възрастни мъже се маскират като кукери, за да прогонят злите сили. С тежки чанове, различни и интересни костюми и характерните фуски, коматевци огласиха квартала, за пропъждане на студа и зимата, за здраве, плодородие и благоденствие.

Още първите светли часове от деня в квартала се чуваха чанове, а към обяд започна и кулминацията на празника. Стотици кукери преминаха ритуално по Коматевско шосе, предвождани от гайдари като събраха погледите и усмивките на местните, а и на гостите на квартала. Коматевските кукери удрят по гърба всеки срещнат за здраве с традиционните фуски.

Традицията на този ден в Пловдивския квартал да играят кукери е дългогодишна. В читалище “Иван Вазов” се организира шоу-програма за всички жители на Коматево, където след кулминацията – българската звезда Веси Бонева, всички завършиха с огромно хоро в двора на читалището.

ВИДЕО ОТ КУКЕРСКОТО ШЕСТВИЕ В КОМАТЕВО САМО В MEDIACAFE.BG

Дрон кадри: Aircam

За автора

Вашият коментар