Местят спектакъла “Осмото чудо” на 29-ти септември

Поради лошото време в Пловдив, спектакълът „Осмото чудо“ на НФА „Българе“ се отлага за 29-ти септември, петък. Представлението отново ще се започне от 20 часа на сцената на Античен театър Пловдив, а закупените билети ще важет без заверка, обявиха отганизаторите и се извиниха за причиненото неудобство.

Национален фолклорен ансамбъл "Българе" "Осмото чудо" за втори път ще гостува в Пловдив. Интересът към четвъртия авторски проект на "Българе" се оказа огромен, за изненада и радост на създателите му. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща  интригуващ сценарий. Те, както и почти цялата хореография, са дело на създателя и продуцент на ансамбъла Христо Ив. Димитров, завършил хореографска режисура в АМТИИ-Пловдив. Зрителите ще видят неговите солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. 

Петима композитори са автори на музика на "Осмото чудо": проф. Милчо Василев – настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив,  сътворил голяма част от музиката на предишните три авторски спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов. Близо 50 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на "Българе", подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит.

Креативният Христо Димитров и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

През настоящата година емблематичният ансамбъл, голяма част от екипа на който са възпитаници на АМТИИ-Пловдив, отбелязва 15 години от създаването си. По този повод президентът на Република България Румен Радев отличи неговия създател и ръководител Христо Димитров с почетния плакет "Св. Св. Кирил и Методий".

Вашият коментар