Награждаване за младо вино на дефилето в Пловдив

Празникът на младото вино се радва на все повече и повече посетители всяка година, a вино-производителите от своя страна ни изненадват с нови и интересни вина. Тази година бяха представени класически вина, познати на българския пазар, като Каберне, Шардоне, Мискет, Совиньон Блан, Памид, Рубин и по рядко срещани, като Ризлинг, Алиготе и Семийон. Най-добре познатата изба на пловдивчани – асеновградската, представи два вида Мавруд, от два различни региона.

Единствената винарска изба, която участваше в Дефилето на Младото вино без да представи такова беше Винарска Изба ,,Малката Звезда”. Един от техните сомелиери – Анастас Згурев сподели с нас, че причината за това е невъзможността на нашите вина да станат годни за пиене толкова бързо и реално някои от продуктите, които се предлагат на дефилето не са завършени.
На въпроса дали в такъв случай смята френското Божоле за незавършен продукт, сомелиерът на избата ни обясни, че французите използват сорта Гаме, който узрява по-рано и има възможност виното да бъде готово до ноември. А сортовете, които се отглеждат на наша земя не могат да бъдат набрани достатъчно рано, за да се конкурираме с французите. Той подчерта, че на дефилето са представени и няколко наистина качествени и интересни вина, но въпреки това те ще изчакат до изкарването на своите нови продукти на пазара.
В къща Хиндилян нашият екип беше специално посрещнат от бизнесмена МаркАнтъни Честнър, който ни покани във виноцентъра, който е направил в приземната част на къщата. Разказа ни за идеи си да развие винения туризъм и интереса към Пловдив, като цяло. Тази идея е насочена не само към чуждестранните посетители, а и към младите хора тук. Той има подкрепата на Винарската камара на Тракия, обича да работи с и за младите хора и има големи планове за България.
Дефилето завърши с награждаване на най-добрите вина. Наградите раздаде Доц. Христо Спасов. Той е член на Съюза на енолозите и председател на контролния съвет, а в момента преподава в УХТ. Впечатленията на Европейския рицарски орден бяха, че белите вина са финализирани и с по-плътен вкус, което е нормално за сезона, тъй като червените са по късни вина. Златните места за белите вина отидоха при Вила Юстина (за купажа Алиготе по Семийон), Винзавод Асеновград (за Совиньон Блан), ВИ Тодоров (за Шардоне), а златните места за червените вина бяха за ВИ Брестовица (за Памид), Шато Копса (за Мерло), Винпром Пещера АД (за Каберне Совиньон), Винзавод Асеновград (за Мавруд).
Сребърни места за бели вина получиха Шато Копса (за Шардоне), Винпром Пещера АД (за Мускат), Черноморско злато АД (за Ризлинг). А при червените вина сребърни места получиха Винпром Ямбол (за Мерло), Черноморско злато АД (за Каберне Совиньон), Загрей АД (за Каберне Совиньон), Винзавод Асеновград (за Рубин), Винзавод Асеновград (за Каберне Совиньон).
 

За автора

Вашият коментар