Младото вино дефилира в Стария град

Тази събота и неделя за трети пореден път ще се проведе ,,Дефиле на младото вино”. Празникът на младото българско вино следва традиционното отваряне на младото френско вино Божоле Нуво, което се случва всеки трети четвъртък на ноември. Този месец се е превърнал в празник на младото вино дори и в България. Винопроизводители от цялата страна ще представят своите млади вина на 26.11. и 27.11. на територията на Стария Град в Пловдив.
Вината от тазгодишната реколта ще бъдат представени в три категории – червено вино, бяло и розе. Официалното откриване на празника е в събота от 11:00 часа в Блабановата къща, където членовете на Рицарския орден на виното ще дегустират първи новата реколта. Най-добрите вина ще получат отличия, като посетителите също ще могат да дадат своята оценка чрез анкетни карти.
Билетът за дефилето е 3лв. и осигурява достъп до всички места, на които ще има дегустации на вино, а те са: Балабанова къща, къща „Хиндлиян”, Етнографски музей, къща „Георгиади”, галерия „Златю Бояджиев” и ресторант „Българска къща”. Любителите на виното ще могат да му се насладят в събота от 11:00 до 18:00 часа и неделя от 10:00 до 15:00 часа. Дефилето ще бъде съпроводено и с празнична програма, в която участие ще вземат Фолклорен Ансамбъл „Тракия”, Театър „HAND”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, „Театърът на Чарли”, Сдружение по Изкуства и Спорт „Ера – 3000”, Клуб „Класическа китара”, Школа за народни танци „Луди Млади” – Пловдив, Група за стари градски песни.

В петък 25.11. в Културен център „Тракарт” ще се проведе Предпразнична вечер „Тракия и виното”. Археологът проф. Николай Овчаров ще ни разкаже историята на виното по нашите земи, темата ще бъде „Траките, българите и виното”. Проконсулът на Европейския рицарски орден на виното – Консулат България, Иван Тодоров, ще говори за развитието на винения туризъм в нашата страна. Филмът „Слънчевото вино на траките” ще представи на публиката възстановка на древен тракийски обичай.
 

Mediacafe.bg ви напомня да дегустирате умерено, за да се насладите по-добре на вкусовите качества на неповторимите български вина.

За автора

Вашият коментар