Огньове и карнавал в Асеновград за Сирни Заговезни

На тазгодишния 22 февруари, когато честваме Сирни Заговезни, в Асеновград ще бъде пресъздаден характерен за този ден обичай от миналото. Сирни Заговезни се чества 40 дена преди Великден. Народното вярване е, че на този ден слънцето се обръща към пролетта.

В неделя любителският състав „Везаница” към НЧ „Св. Преп. П. Хилендарски”-Асеновград ще пресъздаде един от обичайте на празника-Сирнишки огньове и карнавално шествие.

Началото е 10.30 часа, а мястото  Етнографска къща-Асеновград.

В Пловдив фестивалът, който е насочен към най-малките, можете да видите в квартал Коматево. 

Сирни Заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка. В Неделя Сиропустна прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове – целувайки ръка се изричат: 

„Простено – прости!“,“Господ да прощава, простен да си!“ – е задължителният отговор. Веселието по време на вечерта е най-голямо по време на т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце.

Сирни Заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината, дни на въздържание и смирение.

А обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Вашият коментар