Работилница за пейки трансформира 20 пейки в Пловдив

Пловдивчани сами ремонтират пейките пред домовете си

Ученици от Сценични кадри рисуват шевици с народни мотиви по пейките през училището

Пейката е неизменна част от града, която се намира в паркове, градски площади, пешеходни алеи, пред  самите сградите и почти навсякъде – за почивка, за разговори или просто, за да се насладиш на красива гледка. Въпреки, че биват ползвани от всички, доста често те биват счупени, потрошени или надраскани от самите им ползватели. По различни начини те се чупят и се превръщат в поредното нещо за негативни коментари и настроения.

В периода 1-3-ти октомври „Работилница за пейки“ ще обнови 20 пейки от Градинката на ул. Капитан Райчо 39, намираща се срещу Национална гимназия по сценични кадри. Трансформирането ще бъде осъществено с помощта на урбанисти и експерти в областта на placemakinga/ „местоправенето“, а учениците от училището ще се включат с доброволен труд като ще нарисуват пейките с шевици с народни мотиви. Всичко това ще се случи като част от проектта _Място на сдружение БГ Бъди активен и инициативата „Сервиз за пейки“ на Destructive creation.

Поправяйки пейките, БГ Бъди активен ще даде алтернатива на негативните емоции и енергията ще бъде насочена в градивна посока. „Сервиз за пейки“ е проект за малки, но много забележими и въздействащи, спонтанни намеси в градската среда чрез ремонт на счупени пейки из цялата страна. До края на годината, сдружение БГ Бъди активен и проектът _Място/TheSpot ще ремонтират 100 пейки по територията на България. Основната  цел е да покаже самоинициативата и доброволният труд в обществена полза с цел подобряване на градската среда, като местните жители в квартала биват провокирани да се включат с доброволен труд и да заемат своето място като активни граждани.

Вашият коментар